Duguláselhárítás folyamata és eszközei

A duguláselhárítás módszerének megválasztására a dugulás valószínűsíthető helyének és okának megállapítását követően kerülhet sor.


A duguláselhárításnál egyik fő célunk, hogy a dugulás okozta károk lehetőleg minél kisebbek legyenek, tehát a hagyományos duguláselhárításnak azokat az elemeit alkalmazzuk, amelyek nem járnak bontással, roncsolással. Bonyolultabb esetekben korszerű gépek állnak rendelkezésünkre.


Ezek a duguláselhárító gépek szinte minden területen segítik a szakemberek munkáját. Képesek arra, hogy bontás helyett különféle mérésekkel meghatározzák a dugulás helyét, és valószínű oka is könnyedén megállapítható. Magát a duguláselhárítást is ezekkel a korszerű gépekkel lehet elvégezni.


Természetesen a hagyományos duguláselhárító módszerek sem kerülnek a feledés homályába. Ezeket a régi módszereket Önök is kipróbálhatják a dugulás észlelésekor, de már a megelőzésben is alkalmazhatják. Az általunk javasolt hagyományos módszerekről a dugulás megelőzése címszó alatt olvashat.


A duguláselhárítás módszereit attól függően választjuk meg, hogy azt külső, vagy belső térben kell alkalmazni, hogy a csőrendszer hogyan van kialakítva, hogy a dugulás milyen hosszú csőszakaszban, vagy milyen szerelvényben, műtárgyban okoz gondot.


A dugulás helyének megállapítása:


Az esetek többségében a dugulás helyének megállapítása a duguláselhárító gyakorlati tapasztalata, és a megrendelő helyismeretének kombinációjával nem jelent nagyobb gondot. Rendszerint a megrendelő pontosan tudja, hogy mi okozhatja a dugulást.


Amennyiben a dugulás rövid időn belül többször ismétlődik, és a gyakorlati tapasztalat sem segít, akkor a bontás megelőzése érdekében kamerás csővizsgálattal lehet a dugulás helyét és okát megállapítani. Ma már egészen kis átmérőjű csövek dugulásának megállapítására is alkalmas, száloptikás rendszerek, kamerák állnak a szakemberek rendelkezésére.


A kamerás vizsgálatról többet olvashat a kamerás csatornavizsgálat fejezetben.


A duguláselhárítás lehetséges módszerei:

 

  • bontás nélküli vízsugaras duguláselhárítás, mosólúggal, hideg, vagy meleg vízzel,
  • bontás nélküli spirálos duguláselhárítás, cserélhető fejes eszközzel,
  • dugulás elhárítás a cső kibontásával és csőcserével (végső esetben).

 


Most a dugulás elhárításának az általunk is alkalmazott módszereit és duguláselhárítás eszközeit szeretném Önökkel megismertetni:

 

A bontás nélküli duguláselhárításhoz, mint már említettük, korszerű eszközök állnak rendelkezésre.


Duguláselhárítás épületen belül, spirálos technológiával


A köztudatban talán jobban ismert a duguláselhárítók kedvenc állatkája, a csőgörény, ami tulajdonképpen egy kézi vagy gépi erővel hajtott acél spirál.


Az épületekben a funkciótól függően többféle átmérőjű vízelvezető cső kerül beépítésre. Ennek megfelelően a duguláselhárításhoz klf. méretű tisztító spirál szükséges. A spirálok végére a cső átmérőjétől, falvastagságától, anyagától és a dugulás valószínűsíthető okától függően klf. fejek csatlakoztathatók. A megfelelő fej kiválasztása nagyon fontos. A fejek csatlakoztatására rendszerint a nagyobb átmérőjű csövek dugulása esetén van szükség.


A klf. speciális csőtisztító fej segítségével, a legkeményebb lerakódások is eltávolíthatók az eldugult szennyvízcsövekből. A spirállal fellazított szennyeződéseket egy alapos vizes átmosással kell eltávolítani, a későbbi, ismételt dugulások elkerülése érdekében.


Kisebb átmérőjű, rövidebb szakaszok esetén a duguláselhárításra jól alkalmazhatók a kézi spirálok. Ezek a spirálok 2-10 m hosszúságúak, de a hosszabbak használatához legalább két ember szükséges.


Ha a dugulást a cső belső felületén vastagon lerakódott zsíros szennyeződés okozza, vagy nagyobb átmérőjű lefolyócsövek esetében a duguláselhárítást már inkább gépi lefolyótisztító segítségével praktikus végezni, mert ezekben az esetekben a kézi elhárítás már nem hatékony. A gépi spirál használatával hosszabb csőszakaszok duguláselhárítása is megoldható.


WC-k-nél, a porcelán kagyló védelme érdekében a duguláselhárító spirálhoz egy rugalmas csőtisztító alkalmazása szükséges.

Duguláselhárítás épületen kívül spirálos, illetve nagynyomású vizes technológiával

Nem csak az épületen belül lehet a spirálos duguláselhárítást alkalmazni, mert a különböző fejek lehetővé teszik az épületen kívül lévő csövek tisztítását is. A gyökérvágó fej kiválóan alkalmas hajszál gyökerek csőből történő eltávolítására, míg a láncos fejjel a lerakódott vízkövet lehet fellazítani.

A Womás csatornamosát nem csak a dugulások megszüntetésére használhatjuk, hanem a teljes csatornahálózat tisztítására is. A különböző méretű csövek tisztítására itt is, mint a spiráloknál különböző fejeket használhatunk a munka elvégzésére. Épületen kívül általában a Womás nagynyomású tisztítást ajánljuk mivel ezzel a berendezéssel teljes keresztmetszetben lehet kitisztítani a szennyeződést a csatornából.


De mi is az a Womás csatornatisztítás, illetve duguláselhárítás?


A Womás csatornatisztítás egy magas nyomású vízsugaras géppel történő duguláselhárítás. Épületen kívüli elhárítás esetén a mosó autóval, vagy két akna között, vagy egy tisztító aknából az épület felé haladva végezzük a munkát. Kivételes esetekben épületen belül is történhet Womás duguláselhárítás.

A nagynyomású berendezéssel történő duguláselhárítást kizárólag szakember végezheti, mert rendkívül balesetveszélyes, és különösen épületen belül alkalmazva jelentős károkat is okozhat. A Womás csatornatisztítás előnye, hogy megakadályozza a későbbi dugulások kialakulását.


A magasnyomású eszköz egy benzinmotor által meghajtott szivattyú, mely a vizet tömlőn keresztül juttatja el a speciális forgó fejhez. A fej a tömlővel együtt a nyomás hatására halad a dugulás helyéhez, közben a cső belső falán fellazítja a szennyeződést. A felhalmozott szennyeződés a tömlőre szerelt fej visszahúzásakor kerül ki a csatornarendszerből. A duguláselhárítás művelete közben a teljes csőszakasz megtisztul, a szennyvízvezeték oldalán nem marad semmilyen szennyeződést.


Duguláselhárítás csapadékvíz rendszereknél


Sajnos nem csak a szennyvíz vezeték dugulhat, hanem a csapadék elvezető csatornahálózat is. Mint az előzőekben itt is több tényező okozhat dugulást, mint például: falevél, ágak, gyökérbenövés, az évek alatt belemosódott portól, földtől eliszaposodott csatorna. Ebben az esetben is a Womás nagynyomású berendezést alkalmazzuk, mivel itt is az a cél, hogy minél hatékonyabban teljes keresztmetszetben tisztítsuk meg a csővezetéket.


Szennyvíz aknák dugulását általában gyökérbenövések okozzák. Ezek a gyökerek nem csak az aknába, de az aknán keresztül a csőbe is behatolnak. Nem csak az a baj, hogy dugulást okoznak, de az is, hogy nagymértékben károsítják az aknát, illetve a csővezetéket. Ezért nagyon fontos az aknák állapotát alkalmanként ellenőrizni és ha úgy látják javasolt szakember segítségét kérni. Az aknák tisztítását mechanikus úton végezzük az erre a célra kialakított gyökérvágóval.


A rendszeresen előforduló dugulások megállapítására ajánljuk a kamerás csatorna vizsgálatot. Ezzel a technológiával képet kapunk a vezeték állapotáról, illetve a vezetékben esetlegesen előforduló idegen tárgyakról, amik dugulást okozhatnak.